среда, 15. мај 2019.

Leskovački gurmaluci

Leskovačka kuhinja pripada kuhinjama sa najvećim učešćem povrća u vidu paprike, paradajza, luka.... Začini koji se koriste su biljnog porekla, takođe puni minerala i vitamina. Masnoće životinjskog porekla su zastupljene u velikim količinama, a ulje se koristi isključivo u sirovom stanju. Ljuti dodaci su neobavezni. Leskovački kulinarski specijaliteti se pripremaju na otvorenom žaru, na ćumuru, što im obezbeđuje izuzetan ukus i sočnost.

Poznato je da su pre rata ćevabdžije iz Leskovca, majstori u spremanju ćevapčića, slali sveže kobasice eskpresnim vozovima u razne krajeve. U to vreme meso za ćevapčiće se seckalo na panju i od njega je spreman roštilj. Seckano je specijalnim velikim satarama uglavnom juneće meso. U istoriji Leskovca ime Miodraga Gligorijevića Bureta [3] pamtiće se kao ime čoveka koji je proslavio grad i omogućio da Leskovac u Srbiji i inostranstvu bude poznat kao kolevka roštilja. U mnogim jelovnicima u zemlji i inostranstvu upućeni su njegovi specijaliteti kao što su ćevapčići, pljeskavica, uštipak i mućkalica.
Leskovački specijaliteti:
  • Leskovačko roštilj meso, brend Srbije
  • Leskovački ajvar, brend Srbije
  • Leskovački voz
  • Sprža

Нема коментара:

Постави коментар