Jela

Sarmice od vinovog lista


Potrebni sastojci (može i dupla mera):
20-30 listova vinove loze 
450 g mleveno mešanog mesa i 50 g pirinča
1 glavica crnog luka
1 kašičica šećera
So, biber, peršun
Aleva paprika
Kuvani paradajz

Priprema:
Listove vinove loze dobro oprati, a zatim prokuvati oko 5 minuta, ako su sveži,
Ostaviti ih da se ocede i malo ohlade.
Iseckati sitno glavicu luka i propržiti malo na ulju i dodati meso, zatim i dodati opran pirinač.
U to dodati naseckan peršun, so, biber, alevu papriku,ljutu, po ukusu i šećer.
Krčkati još oko 10 minuta, a zatim ostaviti da se ohladi.
Na dno šerpe ili tepsije, postaviti nekoliko listova vinove loze. Ostale listove složiti tako da je donja strana okrenuta nagore.
Na svaki list staviti jednu kašiku prethodno pripremljene smeše od pirinča i smotati u sarmicu.
Ređati ih u šerpu sa pripremljenim listovima vinove loze.
U nauljenu šerpu sa poređanim sarmama sipati vodu tako da sve sarme budu prelivene i na veoma laganoj vatri kuvati između 40-60 minuta, tako da vinova loza postane meka.
Nakon toga preliti sa kuvanim paradajz sokom (po ukusu) i zapeći 20-tak minuta.
Sok od paradjza se koristi u posnoj varijanti, inače uobičajeno je služenje uz ovčije kiselo mleko.
Bez obzira na posnu ili mrsnu varijantu, obavezno sarmice zapeći.
Može te ih zapeći i sa sosom od mirođije.
Dobićete izvrstan odličan hrskav ukus spoljnih delova sarmice.
Uz kiselo mleko ili domaći sok od paradjza, prijatno!

Sarmaluk


Potrebni sastojci
  • iznutrice od jagnjeta 
  • jagnjeća maramica 
  • dve-tri kašike masti 
  • šolja pirinča 
  • jedno jaje 
  • čaša mleka 
  • struk većeg ili dva manja praziluka 
  • mlevena paprika Ce 
  • biber Ce, peršun, so 
  • začin Ce


Priprema:
Oprati belu džigericu, crevca, škembe, ako želite i crnu džigericu nju morate ekstra da kuvate jer je tvrda staviti u šerpu, naliti vodom, malo posoliti i kuvati. Kad su iznutrice skuvane, iseckati na komade srednje veličine. 
U dubljem tiganju ispržiti isečen na kolutove beli deo praziluka da omekša, dodati iseckane iznutrice i nekoliko minuta promešati na vatri. Na kraju dodati alevu papriku, dosta bibera, začin Ce i soli po ukusu. Sve izmešati, skinuti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi. Jagnjeću maramicu podeliti na četiri-pet delova, puniti filom, uviti i ređati u đuveč ili zemljani sud, posuti sa dosta seckanog peršunovog lista, naliti malo vodu u kojoj su se kuvale iznutrice pirinač sipatu u posudi, da upije vodu dok se peče.A jaje izmućkati pa preliti, i peći u rerni oko pola sata da se ne osuši previše. Sarmaluk služiti uz kiselo mleko.


Нема коментара:

Постави коментар